Minulle ei ole vieläkään auennut, miksi tänne nyt mennään. Ehkä Juhalle on. Ainakin Juha tuntui tietävän, millainen sääennuste on annettu. Matkaoppaat kertovat korkeista rakennuksista ja ostoskeskuksista. 

Ajoituskin on käsittämättömän huono. Tullessamme lentokentän ovista sisään soi puhelin. Seitsemäs lapsenlapsemme saattaa syntyä vielä ennen kuin olemme Dubain kansainvälisellä lentokentällä. Kyyneleet valuivat turvatarkastusjonossa, hyvä että vielä päästettiin läpi! Olisiko rahat saanut matkavakuutuksesta takaisin, jos turvatarkastajat eivät olisi päästäneet kyynelehtivää mummia portin suuntaan?

Muutakin valittamisen aihetta keksin. Biopassin automaattisesta tarkastuksesta ei ole yhtään mihinkään. Kuka tahansa pääsee näköjään pääsee minun kuvallani ja passillani minne vain. Naamaskanneri ei nikotellut hetkeäkään, vaikka minusta neljän vuoden takainen pulloposkikuva ei ole enää tunnistettavissa minuksi.

Petollinen matkustaminen toisen nimissä on muutenkin tehty aivan tolkuttoman helpoksi. Kun kotona tekee sound checkin ja tavarat hinataan dropboxiin ja kännykkään tulee shakkiruutuja muistuttava ikoni, jota näyttämällä kuljetaan lähes miehittämättömien laitteiden ohi, niin puhu siinä sitten jostain turvallisuudesta. En puhu. Luulenpa, että kohta lentokoneessakaan ei ole potkureita. 

-------

Jatketaan sitten vielä periltä. 

Yölento ei ole meidän juttu. Onko sitten kenenkään? Olin piilottanut yhden nukahtamistabletin matkatavaroihin (Dubaihin ei saa viedä, siitä joutuu vankilaan), ja jaoin siitä sitten päivällisen jälkeen neljänneksen murusen meille kummallekin, että päästäisiin uneen. Nukahdin ihan hyvin ja nukuin reilun tunnin, Juha ei sitäkään, ja loppumatka torkuttiin aika epämukavasti, vaikka meillä olikin lentokoneen parhaat paikat. Varauloskäytävän edessä missä ikkunan puolelta puuttui se kolmas penkki ja penkkejä pystyi kääntämään alas, kun takana istuvilla oli se varauloskäytävän etu - riittävästi jalkatilaa. Viltit ja tyynytkin olimme Tuukan vinkistä ottaneet heti tullessa, ihan itsekkäästi tietäen, että kaikille ei riitä. Kostettiinko meille sitten tämä itsekkyys, tiedä häntä, mutta ei vain oikein nukuttu. 

Lentokentällä oli piiiiiiitkä matka matkatavaroille, eli heti saatiin tolkuton määrä askeleita mittariin. Virkailijat kuin koulun joulukuvaelmasta, narulla sidottu valkoinen päähine ja valkoinen kaapu. Vitsikkäitäkin olivat, passintarkastuskaveri totesi Juhalle, etttä passi on kadoksissa, piti muutaman sekunnin hiljaisen ja totisen hetken, sitten hymyili "I was just joking." Sitten hän vietti hetken opetellen, miten Aila lausutaan ja lähtökohdasta (suunnilleen) eeliilaa  päästiin aika pitkälle. Ei puhettakaan nettipalstoilla puhutuista tunnin jonoista. 

Täkäläiset heittävät rennosti juttua muutenkin. Starbucksin myyjän, taksikuskin ja hotellin respan kanssa käytiin peruskeskustelu: 

- Where are you from?

- Finland

- Nokia! Is this your first time here?

- Yes

- You'll be shopping a lot!

Kun menee Euroopan maihin, Nokian sijasta huokaistaan "Pisa", mutta täällä ei ole vielä moista kuultu. 

En voi sanoa, että olisin tälläkään kertaa epäonnistunut hotellin valinnassa. Studiomme on siisti, tilava ja nätti. Aamupäikkäreiden jälkeen on todettava, että täkäläiset kolme tyynyä per pää riittävät hyvin. Savoy Park Hotel Apartments Mankhoolissa, kadulla 10b.

 

07%20hotellihuone-normal.jpg

Parvekkeella tarkeni hyvin ja Juhlamokka maistui. Pitää lähteä katsomaan, onko missään mikään auki, kun on perjantai. Siis täkäläinen pyhäpäivä. Ainakin aamulla hotellin respa totesi aivan luontevasti, "Metro not working today until afternoon. It's Friday." Taidettiin kyllä ymmärtää väärin. Metro kyllä kulki, mutta ei hotellin tarjoama ilmainen kuljetus sinne. Lähin metroasema on noin vartin kävelymatkan päässä.

 

Orientointia Dubaihin

Lennon jälkeen otettiin tosiaankin rennosti. Viihdyttiin pikkuhetki kentällä siemaisten varmuuden vuoksi kahvit ennen hotelliin lähtemistä. Eihän meillä ollut mitään takeita siitä, että huoneemme olisi heti aamusta valmiina. Mutta kuten eilen jo kirjoitin, oli se, ja rento alku saattoi jatkua. Sovittiin, että otetaan pienet tunnin unet, ennen kuin lähdetään minnekään, mutta niinpä sitten kolmen tunnin päästä havahdettiin siihen, että pitäisi alkaa tehdä jotain muutakin kuin nukkua hotellissa. 

Ruokakauppaa etsiskellen käveltiin kohti Bur Juman ostoskeskusta. Ja kuten respa oli todennut, oli hiljaista kuin Helsingissä juhannussunnuntaina. Ovet kiinni ja ihmisiä vain rukousalueilla. Rukouskutsut kaikuivat minareeteista ja vähän muuallakin, näyttipä parkkipaikka ja pihakin joillekin rukoiluun riittävän. Siellä riveissä seisoivat ja kumartelivat -  siis miehet. Vaimot olivat jossain muualla.

Kesä oli ja Dubain arkkitehtuuria kummasteltiin. 

07%20pankki-normal.jpg

Helsingin julkisivulautakunnalla olisi täällä töitä. Vierekkäisillä taloilla ei ole mitään yhteistä, ei yhdistä väritys, muoto, katon kaltevuus tai edes materiaali.

07%20mit%C3%A4%20sattuu%20rakennuksia-no

Vai olisiko tälle pilvenpiirtäjärykelmälle löydettävissä jokin yhteinen idea? Mielikuvitus? Nämä ovat Sheikh Zayed Roadin taloja, esim paikallinen WTC-torni.

07%20dubain%20pilvenpiirt%C3%A4j%C3%A4t-

Ostoskeskus oli sisältäkin hiljainen, eivätkä kalliit merkkiliikkeet meihinkään mitään ihme vipinää saaneet. Kierreltiin portaita ja Juha vietti tovin katsellen Armanin arabipukuja.

07%20ostoskeskuksen%20portaat-normal.jpgostoskeskuksen%20portaita%202-normal.jpg07%20armanin%20arabipuku-normal.jpg

Tässä liikkeessä käytiin sisällä asti. Kummityttö olisi varmaan onnessaan liidellyt salolaisella nurmikkopihallaan esimerkiksi tuossa toinen oikealta olevassa mekossa. Kummitäti empi noin satasen hintaa. Toisaalta - ei sentään sen enempää, mutta mietintään jäi.

07%20lastenvaatteet-normal.jpg

Tähän kangaskauppaan olisi ollut aivan ihana mennä hypistelemään, mutta en rohjennut. Täällähän voisi edullisesti vaikka teettää mekon muutamassa päivässä.

07%20kangaskauppa-normal.jpg

Yläkerrassa  oli Food Court, joss olisi voinut valita ruokaa mistä päin maailmaa tahansa. Kierrettiin aika monta ruokalistaständiä, ja ehkä tämä on vähän mielikuvituksetontakin, mutta ruokavalioomme iski tällä kertaa italialainen munakas ja salaatti, jotka kummatkin maistuivat tosi hyviltä ja tarjoiltiin äärimmäisen ystävällisesti ja hymyillen. Tarjoilija oli kyllä Intiasta niin kuin monen moni muukin täällä. Käärin leivät ja puolet munakkaastani pussiin päivälliseksi.

07%20food%20court-normal.jpg07%20ostoskeskuksen%20katto-normal.jpg

Tämä kerros oli parkkitaso - tyyliä riittää. Nahkasohvilla naiset ja lapset voivat odotella, kun mies hakee auton parkista.

07%20ostoskeskuksen%20parkkihalli-normal

Starbucks arabiaksi. Totta kai.

07%20juha%20starbucksissa-normal.jpg

Ruokaostokset painoivat yli 20 kg (mm. kaksi viiden litran vesikanisteria). Kun ne oli saatu hotellille ja keitetty kahvit (kauppakeskuksen kahvilan kahvikone oli huollossa, ei kahvia), Aila ehdotti noin puolen tunnin, tunnin kävelyä, koska ranneke ei ollut vielä päivään tyytyväinen. Siis lyhyt kävely, ei vesipulloa, ei karttaa, ei muovikortteja. Asiayhteydestä olisi taas pitänyt arvata, että toisin kävi. Vaikka oli perjantai ja pyhäpäivä paikallisilla, iltasella kaikki kaupat kadunvarsilla olivat auki. Etsimme avocadoa ja suodatinta (suodatinpussin ympärillä olevaa muovista häkkyrää, jonka avulla kahvi suodattuu haluttuun paikkaan, eikä esimerkiksi pöydälle). Elintarvikeliikkeistä etsittiin, ei löytynyt sopivaa, mutta ostettiin ensihätään sitten suppilo ja siivilä. Jos erehtyi katsomaan kultasepänliikettä, maustemyymälää tai teurastajaa yli sekunnin, niin jo tarjottiin tuotetta tai palvelua erikoishintaan.  Juuri, kun piti kääntyä takaisin, näkyviin tuli vanha arabialainen kortteli. Aila tiesi, että sen nimi on Bastiaki ja sen ovat rakentaneet aikanaan helmenkalastajat ja kauppiaat. Senkin se tiesi, että siellä voi kävellä, vaikka ei kukaan muu kävellytkään.

07%20Bastiaki-normal.jpgbastiaki%202-normal.jpg07%20bastiaki%204-normal.jpg07%20bastiaki%205-normal.jpg

07%20rantaan-normal.jpg

Ketään ei näkynyt pimeillä kujilla ja lopulta edessä oli ranta. Dubain lahti, Dubai Creek. Lahdella seilasi jos jonkinmoista paattia. Näyttävimpiä olivat illallisristeilyjä tarjoavat valaistut laivat.

07%20laiva-normal.jpglaiva2-normal.jpg

Käveltiin rantaa pohjoiseen, kunnes vastaan tuli seinä ja oli pakko kääntyä basaariin. Varsinainen kujanjuoksu. Suomalaisille ihan kamala paikka, kun jokainen pyrkii juttusille ja tarjoaa pashminaa ja matkamuistoa special hintaan. Me nyt vain ei tarvittu mitään tämmöistä. Aila sanoi, että se olisi ostanut jostain huivin, jos olisi saanut rauhassa valita, mutta kun ei saanut, niin telineille jäivät.

07%20basaari-normal.jpg07%20basaari%202-normal.jpg07%20basaari%203-normal.jpg07%20basaari%204-normal.jpg

Basaarista ulos tullessakin kaupat jatkuivat. Näistä mitään ei tehnyt edes mieli.

07%20kultaa-normal.jpg

Tässä kaupassa sen sijaan käytiin ja ostettiin pähkinöitä ja rusinoita ja jotain kivoja valkoisia, jotka olivat sokeria. Jollekin pikkutytölle kakun koristeiksi? Kuka haluaa, huutakoon hep.

07%20p%C3%A4hkin%C3%A4kauppa-normal.jpg07%20toinen%20p%C3%A4hkin%C3%A4kauppa-no

Ystävänpäivä näkyi kovasti. Jotkut lahjakaupat oli koristeltu sydämillä kokonaan ja tämäkin kauppa oli vielä iltakymmeneltä pullollaan poikasia, jotka ostivat jotain liekehtivän punaista jollekin.

07%20yst%C3%A4v%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4-no

Mekin saimme ihan huikean ystävänpäivätervehdyksen! Tervetuloa pikkuinen poika - tästä lähtien juhlimme sinun syntymäpäivääsi aina ystävänpäivänä.

07%20mummi%2C%20taata%20ja%20vauva-norma

 

 

BigBus -ajelulla

Tänään otettiin Dubain vanha puoli haltuun punaisen bussin katolta käsin. Thaisyntyinen nuori nainen piti vartin perusteellisen myyntipuheen ja ohjelmoi koko loppuviikkomme, vaikka ostimmekin vain kahden vuorokauden sightseeing -passin. Samalla passilla pääsisi myöhemmin Sharjahiin ja iltakierrokselle - meni harkintaan kyllä.

06%20bigbus-normal.jpg

Monissakin maissa on näitä nauhoitettuja selostuksia kuunneltu. Ylivoimaisesti parhain äänentoisto täällä. Selostukset olivat vähän niukkoja, mutta täällä ei ole sellaista massiivista määrää kerrottavaa, kuin esim Budapestissa tai Madridissa tai Dresdenissä tai...

Toisaalta kyllä jatkuva länsimaisittain rytmitetty arabihuttu alkoi väsyttää korvia, ja arabialaiset niekut myös.

06%20kielet-normal.jpg

Tuonne mennään huomenna. Meillä on kaksi valmiiksi ostettua lippua tuohon korkeimpaan neulansilmään. Juha on kysellyt, miksi aion mennä sinne kaksi kertaa.

06%20pilvenpiirt%C3%A4j%C3%A4t-normal.jp

Palmut ja auringonpaiste on aina hyvä juttu näin lomalla.

06%20palmut-normal.jpg

 

Tyypillistä nähtävää. Leveitä hienoja teitä, palmuja, pilvenpiirtäjiä horisontissa.

06%20palmuja-normal.jpg

Miksi? Eikö Manhattan ja muutama muu paikka jo riittäisi? Miksi aavikolle tällaista?

06%20pilvenpiirt%C3%A4jien%20profiilit-n

Hopattiin off Wahi-ostoskeskuksessa. Olipa yllättävän hiljainen tämäkin.

06%20Wahi%20ostoskeskus-normal.jpg

Ei kovin turistiystävällinen ruokalista. Juha yritti osua pizzaan ja olueen, mutta sai mansikkaleivoksen ja lattekahvin.

06%20pizza%20ja%20olutta-normal.jpg

Naisten vessaankin edellytettiin polvien peittämistä.

06%20pitk%C3%A4mekkoisten%20naisten%20ve

Mielettömät puitteet ja uskomaton katto.

06%20Wahi%20ostoskeskus%202%20-normal.jp06%20Wahin%20katto-normal.jpg

Eksyttiin uloskäynnistä viereisen Kleopatrahotellin uima-altaalle. 

06%20harharetken%20uimapaikka-normal.jpg

06%20kleopatra%20hotelli-normal.jpg

06%20portti%20puutarhaan-normal.jpg

Seuraava pysäkki oli Creek-puiston portilla. Nyt ei ollut aikaa jäädä, mutta olisi varmaan ollut kiva kesäinen puisto ja paljon tekemistä lapsille.

06%20Creek%20puisto-normal.jpg

Mikä tää on? Krapulainen käärme, joka ihmettelee, mikä kumma selkään on kasvanut viime yönä? Mä en muista mitään - eikä selostus kertonut. Kuva on otettu Creek puiston portilta. Sisällä olisi se lasten puisto.

06%20k%C3%A4%C3%A4rme-normal.jpg

Kiertoajeluun kuului myös tunnin risteily Dubain lahdella. Jo kannella tyyliä! Missä muualla olet nähnyt valkoisilla kankailla huputetut tuolit jokiristeilijän kannella? Eivätkä todellakaan olleet likaiset, luultavasti siis pestään päivittäin.

06%20laiva%20sis%C3%A4lt%C3%A4-normal.jp

06%20laivassa%20sis%C3%A4lt%C3%A4-normal

06%20pankki%20ja%20muu-normal.jpg

Vasemmanpuoleinen rakennus on pankki. Mieletön peiliseinä, joka heijastaa jokinäkymän.

Alapuolella kuvissa on abrojen satama.

0606%20abrojen%20satama-normal.jpg

Tämmöisillä pikkuveneillä ylitetään lahti. Maksaa yhden dirhamin, veneissä ei ole laitoja eikä turvaliivejä kellään. Sen sijaan liikennettä on lahdella ristiin rastiin ja vesikin virtaa kuulemma voimakkaasti.

06%20abra-normal.jpg

Kaupungin hienoin, vanha moskeijja.

06%20moskeija-normal.jpg

Jäimme bussista pois Deirassa ja jatkoimme kävellen basaareihin. Ensin kultabasaariin.

Sormuksia, joista ei mielikuvitusta puutu.

06%20sormuksia-normal.jpg

Rannerenkaita orsilla ihan kuin makkarapötköjä.

06%20rannekoruja-normal.jpg

Ja näitä käätyjä! Käätyjä käätyjen perään.

06%20k%C3%A4%C3%A4tyj%C3%A4-normal.jpg06%20k%C3%A4%C3%A4ty-normal.jpg06%20k%C3%A4%C3%A4tyj%C3%A4%20lis%C3%A4%06%20raskaita%20k%C3%A4%C3%A4tyj%C3%A4-n

Noista muista en tiedä, mutta tämä oli mielestäni jopa kaunis. Ei kyllä kaulakoruksi, mutta jotenkin muuten kaunis.

06%20oikeastaan%20n%C3%A4tti-normal.jpg

Nämä olivat jo niin valtavat, että ikkunan ulkopuolella turistit jonottivat kuvanottohetkeä. 

06%20kaikkein%20komeimmat%20k%C3%A4%C3%A

Jos joku kaipailee tuliaisia, nyt on paras huutaa hep. Täällä on niitä lisää monta käytävällistä.

06%20kultabasaari-normal.jpg

On täällä muutakin, esimerkiksi kameleita.

06%20kameleja%20ja%20nukkeja-normal.jpg

Ja vaatteita koko perheelle. 

06%20arabimuotia-normal.jpg

Ja kokonainen basaarikäytävä keittiötarvikkeille. Jokaisen putiikin ulkopuolella tällaiset kattilatornit. Ihan oikeesti? Kuka keittää noin paljon?

06%20kattilaa%20kerrakseen-normal.jpg

Maustebasaari. Harmi, että kuva ei välitä aromeja.

06%20maustebasaari-normal.jpg

Ja sitten toteutui se jokaisen länsimaisen naisen kauhu. Kun tulin ulos, Juha räjähti nauruun. Oli kuulemma ilmeeni ollut sen arvoinen. Ja olin onnistunut luomaan pitkän mustakaapuisten naisten jonon paikan ulkopuolelle. Tämä vain oli niin vaikea suorittaa. Ensimmäinen hankaluus oli saada kameralaukku pysymään kuivana, kun ripustuskoukkuja ei ollut ja lattia oli litimärkä. Tuolla letkulla kun jokainen siistii jälkensä toimituksen jälkeen.

06%20l%C3%A4nsimaisten%20kauhuvessa-norm

Otin lohdutukseksi pari iltakuvaa joelta ja sillä aikaa Juha oli kadonnut jonnekin.

rolexin%20tornit-normal.jpg

06%20abrakyyti-normal.jpg

Oli erehtynyt ostamaan tältä arabimiesten kerholta kolme postimerkkiä ja kolme korttia. Hinta oli 110 AED, eli noin 22 Euroa. Tästä sydämistyneenä käytiin tuijottelemassa joukkiota, ja otin kuvan.  Pahasti ne katsoivat, eli ei uskallettu lähteä riihimään asiasta. Lähdettiin liikennevaloihin tuonne kojun taakse. Oltiin ylitetty leveä katu, kun tapahtui ihme: Kaveri täältä kojulta alkoi viittilöidä meitä takaisin. Hetki arvottiin, mennäänkö, mutta lähdettiin sittenkin. Ja kaveri kysyi, mitä kortit maksoivat, oli kovasti pahoillaan ja sanoi, että siihen olisi kuulunut pashmina mukaan. Tarjoutui antamaan sellaisen, mutta totesin aika happamasti, että en tarvitse mitään pashminaa, vaikka käsivarteni näkyvissä ovatkin, vain rahat takaisin. Hän oli aika ihmeissään, että pashmina ei kelpaa, basaareissa se kuulemma on tapana, ja Juhan rahastanut kaveri on ollut vain basaareissa töissä. Kun sitten totesin, että en olisi uskonut Dubaissa tämmöistä tapahtuvan, kaveri toi Juhalle 60 dirhamia takaisin, eli kortit ja merkit lopulta maksoivat noin 10 euroa. Liikaa sekin, mutta siinäpä oli mukana jännittävän kokemuksen lisä. Ja lopuksi kaveri hymyili, kätteli ja toivotti hyvää loppulomaa. Madridin taskuvarkaiden ja poliisiepisodien jälkeen tämä oli lähes hauskaa.

06%20petturimyyj%C3%A4t-normal.jpg

Käännyttiin sitten vielä takaisin kujille vaeltelemaan.

06%20katun%C3%A4kym%C3%A4-normal.jpg

Ja sitten koitti totuuden ja rohkeuden koettelemisen hetki. Mennäänkö vai ei? No mentiin. Istuttiin penkille, maksettiin lennossa keskellä jokea dirhamimme ja nautittiin tuulesta ja pimeydestä. Hetken päästä oltiin lahden toisella puolella. Wau!

06%20abrat%20satamassa-normal.jpg

Käveltiin hotellille, eilistä reittiä, noin tunnin kävely. Matkalla poikettiin taas Spinney's kaupassa, joka on 24h auki ja ostettiin Juhalle halal-nakkeja ja molemmille suomalaisia hapankorppuja. Otin salaa kaksi kuvaa ihan vain ihaillakseni sitä, miten suorissa riveissä ja siististi esillä täällä tavarat ovat. Omputkin samalla tavalla, pari kaveria koko ajan järjestelemässä, mutta en tohtinut kuvata. Ja kassalla on apupoika, joka pakkaa tavarat. Miksi meillä maksetaan työttömyyskorvauksia ihmisille, jotka ei tee mitään? Hei haloo poliitikkoystäväni!

06%20hyllyt%20j%C3%A4rjestyksess%C3%A4-n06%20hyllyt%20j%C3%A4rjestyksess%C3%A4%2

BigBusilla uudempi Dubai

Tässä kuva meidän aamukahvin keitosta. Jäi suodatin kotiin, eikä täältä löydy. Ostettiin suippo siivilä ja suodatellaan kattilaan. Juhlamokkaa riittää viikoksi. Kaurakorput uhkaavat loppua alkuunsa, mutta onneksi löydettiin lähikaupasta ihan aitoja suomalaisia hapankorppuja.

05%20aamukahvi-normal.jpg

Aamukahvin jälkeen loikoiltiin hetki uima-altaalla. Tai mitä vielä, pieni vesijumppa piti vetää täälläkin. Ainakin toisen.

05%20aila%20uimassa-normal.jpg

Tällekin päivälle oli varattu kiertoajeluaikaa. Siispä reitille. Lähdettiin Wafi-ostoskeskuksen pysäkille taksilla. Olipa helppoa!  Astuttiin ulos hotellin ovesta ja Aila sipaisi oikealla kädellä otsatukkaa sivuun, niin jo laittoi vastakkaisesta suunnasta tullut taksikuski vilkun päälle ja kurvasi eteen. Monen kilometrin matka maksoi alle neljä euroa, joten taitaapa tulla käyttöä tälle kulkuneuvolle toistekin.

Tuonne mennään. 

05%20bussin%20katolla%20taas-normal.jpg

Ja matkalla otetaan kuvia kaikista kummallisen näköisistä taloista.

05%20sekalaisia%20rakennuksia-normal.jpg

Kukkia näkyy täällä kovin vähän, tämmöinen näkymä on oikeastaan harvinaisuus. Dubaissa kulutetaan asukasta kohden eniten vettä maailmassa ja sillä saadaan aikaan palmuja ja lyhytkasvuista tiivistä nurmikkoa, jotain sellaista, mitä muualla kasvatetaan golfkentillä. Eipä riitä petunioihin.

05%20v%C3%A4h%C3%A4n%20istutuksiakin-nor

Valkoisia kauniita ja viimeisteltyjä arabitaloja kilometrikaupalla. Tässä ollaan jossain Jumeirahissa. Oikealle noiden talojen takana on ranta, vasemmalla näkyisivät pilvenpiirtäjät.

05%20hienoja%20arabitaloja-normal.jpg

Täällä on nyt kiva kesä, jossain 25 asteen paikkeilla pyöritään. Kesäkuukausina on yli 40. Eipä ihme, että näitä ilmastointikoneita on talojen seinät täynnä.

05%20ilmastoidut%20talot-normal.jpg

Bussipysäkit ovat tietysti ilmastoituja täällä! Näitä on aina kaksi vierekkäin. Ei tarvitse naisten ja miesten istua samassa tilassa, ettei tule mitään siveetöntä mieleen.

05%20pys%C3%A4kkikatos-normal.jpg 

05%20rakennetaan%20viel%C3%A4-normal.jpg

Viereisen rakennustyömaan väki poistumassa hartaushetkestä. Työmaalla oli vain muutama ei-muslimi työntekijä töissä hartauden aikana.

05%20rukoustauko-normal.jpg

Tältä täällä kai näytti alunperin.

05%20hiekkaa%20ja%20rantaa-normal.jpg05%20sininen%20meri-normal.jpg

Jumeirah -hotelli.

05%20jumeirah%20hotelli-normal.jpg

Mitä tapahtuu seuraavassa kuvassa?

a. Autonkuljettajani tulee Rolls-Roycellä viemään minut Burj al-Arabin 7 tähden hotellista Burj Khalifaan, maailman korkeimpaan rakennukseen.

b. Ei edes päästy Burj al-Arabia tuon lähemmäs, turvamiehet hätistelivät nytkin kauemmas.

 

Burj Khalifaankaan ei ehditty tänään, vieressä oli maailman suurin ostoskeskus Dubai mall. Ja matkat tehtiin kävellen ja Hop-lop-bussilla. Nyt tiedän, miltä avoautossa tuntuu moottoritiellä. Bussin yläosassa ei ollut laseja ja vauhti yli sata, samoin kuin aivan loppumatkan taksilla, joka keskustassa päästeli yli satasta. Ehkä suurempaa rohkeutta vaatiikin mennä taksin kyytiin, kuin hissillä puoliväliin kuuta.

05%20juha%20ja%20burj%20al%20arab-normal05%20aila%20ja%20burj%20al%20arab-normal

Maailmat kohtaavat.

05%20kulttuurin%20koko%20kirjo-normal.jp

Dubaissa on joka paikassa erittäin siistiä. Jos joku puu uskaltaa nahkeaa lehteään pudottaa, heti sinä on armeija vierastyöläisiä haravoimassa. Dubasissa on yli 80 % väestöstä muita kuin kantaväestöä, Intiasta ja Pakistanista enimmäkseen.

05%20siisti%C3%A4-normal.jpg

Tämä näkymä on Madinat Dubaista läheltä ostoskeskuksen sisäänkäyntiä. Olisipa ollut oiva paikka eväitten syömiseen, mutta ei niin penkin penkkiä. Istahdettiin yhden kiinni olevan terassin pöydän ääreen, kun missään ei näkynyt ketään, eikä ehditty kuin kaivaa eväsrasiat esiin, kun jostain ilmestyi kolme siivoojaa, jotka katselivat, mitä meillä oli eväänä. Ei jätetty niille mitään - siis siivottavaa. Syötiin kyllä kaikessa rauhassa.

05%20madinat%20dubai%20ja%20burj%20al%20

Niin oli asiallinen ja ystävällinen tämä veikko, että Aila osti tuliaisia, muut kauppamiehet olivat pohjoiseen makuun liian kiihkeitä. MInullekin olisi eilen pimenevässä illlassa basaareissa myyty kaikkien tunnettujen merkkien kopioita, kelloja, laukkuja, vaatteita. Sanottiin niille vain, että ostetaan aitoja. Väliin minua puhuteltiin professoriksi ja suureksi johtajaksi, usein tarjottiin ensimmäisenä kielenä saksaa. Sitkeimmille perässähiihtäjille jouduttiin sitten sanomaan terssiä matalammalla äänellä suomeksi. Melkein ystävällisesti.

05%20taatelikauppiaat-normal.jpg

Seuraava pysäkki olikin sitten keinosaaren kärjessä Atlantis Dubai. Hotellin aulassa oli iso ostoskeskus. Tässä vähän kattoja.

05%20Atlantiksen%20katto-normal.jpg05%20toinen%20atlantiksen%20katto-normal

Persian lahti. Tulin Sykkiin ensimmäisen Persianlahden sodan aikaan. Miten satunkaan olemaan täällä juuri nyt?

05%20saaren%20ranta-normal.jpg

Kyllä se on niin, että kukin tekee, mitä hän osaa. Joskus joudun kuvaajan rooliin, mutta ei se ole helppoa. Milloin on puut poikki tai jalat, ruotsalaisperhe edessä tai jokin muu maanvaiva, niin että kuvat pitää ottaa uudelleen. Jalat ja osa puista näkyvissä, ruotsalaiset ostoksilla. Aila käveli rannan kahteen kertaan, kun ekassa kuvasarjassa olivat kaikki palmut latvattomia. Ensi kerralla teen sen tahallani. Ailan aktiivisuusranneke muutenkin saa sen pyörimään ympyrää bussipysäkeillä ja ostareitten käytävillä.

05%20aila%20k%C3%A4velee-normal.jpg

Täällä sovelletaan arkkitehtuuria kaikkeen, lyhtypylväisiinkin. Oikeastaan ihan somaa.

05%20katulamput-normal.jpg

Palmusaaren Atlantis. Mereen pykätty 5 km kanttiinsa oleva palmun muotoinen alue, joka on tupaten täynnä samannäköisiä hotelleja ja asuintaloja. Pikkusaaret, joiden hinta alkaa miljoonasta dollarista, ovat kovin haluttuja kohteita. Jokaisella itseään kunnioittavalla julkimolla on on oma saarensa täällä. 

05%20atlantis%20palace-normal.jpg

Monorail vie Palmusaareen ja takaisin. Vähän sama kuin Kardemumman raitiovaunu. Yksi vain. Metrokin Dubaissa on, kokonaista kaksi linjaa. 

05%20monorail-normal.jpg

Ei voi ihminen ymmärtää, mihin näitä kaikkia tarvitaan. Yhteenkin tällaiseen mahtuisi koko kaupungin alkuperäisväestö asumaan.  Erään oppaan mukaan luonnonsuojelijoilla on täällä oma suojelukohde: 20 vuotta sitten parvina esiintynyt, yleisin ilmestys koko Dubaissa ja nyt vain harvoin tavattavissa oleva lintu: nostokurki. Kyllä täällä silti vieläkin joka paikassa rakennetaan. Olisikohan noista korkeimmista rakennuksista oikeanpuoleisin Princess Tower, jossa on Koneen hissit?

05%20rivi%20pilvenpiirt%C3%A4ji%C3%A4-no

Avobussilla moottoritienopeuksia. Kansa piti kiinni rilleistäänkin.

05%20bussissa%20tuulee-normal.jpg

Maailman suurimman ostoskeskuksen harjoitussuihkulähde. Kameran muistikortti ilmoitti sitten olevansa täynnä ja ennen kuin ehdittiin oikeaan suihkulähdenäytökseen, piti ostaa uusi. Se oli täällä niin paljon halvempi kuin Suomessa, että vois ostaa toisenkin. 32 gigaa maksoi 16 euroa, Suomessa vertaa.fi ilmoitti hinnaksi 39,90.

Täällä menee samaankin suihkulähteeseen paljon korttitilaa, kun joka väristä pitää ottaa oma kuva. Tässä väreistä neljä malliksi.

05%20valot1-normal.jpg05%20valot%202-normal.jpg05%20valot%203-normal.jpg05%20valot%204-normal.jpg

Maailman korkein torni. Huomenna?

05%20juha%20ja%20burj%20Khalifa-normal.j

On meilläkin vielä joulukuusi ja siinä valot, ei tää nyt mikään ihme ole.

05%20burj%20Khalifa%20ja%20palmu-normal.

Tavarataloa sisältä. Alkuun semmoinen toisenlainen basaari.

loa05%20dubai%20mall%20sis%C3%A4lt%C3%A41-n05%20dubai%20mall%20sis%C3%A4lt%C3%A42-n05%20dubai%20mall%20sis%C3%A4lt%C3%A4%20

Sisällä on iso akvaario. Ei menty sisälle, ulkoa näkyi jo tarpeeksi.

05%20akvaariosein%C3%A4-normal.jpg05%20hai-normal.jpg05%20pikkukaloja-normal.jpg

Joku voisi seota näin isossa karkkikaupassa.

05%20karkkikauppa-normal.jpg

Viimeiset akun hönkäykset kuluivat tähän viiden minuutin suihkulähdenäytökseen.

05%20fountain-normal.jpg

Varsinainen nähtävyys: 127 miljoona dollaria maksanut suihkulähde, värivalot, tietokoneohjaus, 150 metriä korkeat vesisuihkut, synkronoitu sekä länsimaiseen klassiseen että arabialaiseen perinnemusiikkiin. Ja olihan ne äänet paremmat kuin missään tähän astisessa ulkoilmamusiikissa. Bassotkin tuli kuin CFF:n konsertissa.

05%20suihkul%C3%A4hde-normal.jpg

Katsojia oli massoittain ympäri koko alueen.

05%20suihkun%C3%A4yt%C3%B6ksen%20yleis%C

Aamun kokemuksesta rohkaistuneena hurautettiin taksilla hotellille. Ei se maksanut enempää kuin Atlantiksen akvaariosta lapsille tuliaisiksi ostettu postikortti.

Burj Khalifaan ei ole vaikea päästä, mutta harkittua sen täytyy olla. Hetken mielijohteesta hankittu lippu maksaa 100 euroa, etukäteen netistä ostettaessa alle puolet, 30€. Ihan helppoa. Vahingossa ei siis ajaudu maailman korkeimpaan rakennukseen, sinne kun on vielä erittäin tarkat turvatoimet. Vain kameran kanssa mentiin ja useiden tarkastuspisteiden kautta. Hissimatka kesti sekunnilleen saman kuin Tampereella Kalevan torneissa lapsuuskodin hissi kahdeksanteen: 45 sekuntia. Erityisen mielissäni olin siitä, että arabit ovat vihdoin tunnustaneet minutkin atk-osaajaksi: lipussani lukee web adult. Tiesivätköhän he sen, että olen rakentanut tietokoneen osista aikana, jolloin Windows ja hiiri tekivät tuloaan?

00%20web%20adult-normal.jpg

Ennen hissiin menoa saatiin monenlaista tietoa tornin yksityiskohdista. Se on maailman korkein rakennus. 

00%20korkeimmat%20tornit-normal.jpg

Informaatiotauluista luettiin myös, että hissit ovat maailman nopeimpien joukossa ja torni painaa saman kuin 100 000 elefanttia. Ihmisten kanssa vai ilman, sitä ei kerrottu, eikä elefantteja nähty kuin kuvissa.

00%20Khalifan%20sein%C3%A4-normal.jpg00%20hissit-normal.jpg00%20elefantit-normal.jpg

Vähän yli neljänsadan metrin korkeudessa on näköalatasanne, jolta nämä kuvat on otettu.

  • 04%20alas%20mallille%20ja%20suihkul%C3%A05%20aavikkoa-normal.jpg04%20aavikkoa%20ja%20pilvenpiirt%C3%A4ji04%20asuintaloja-normal.jpg04%20risteys-normal.jpg

Joku voisi luulla, että seuraava kuva minusta on lavastettu. Mutta ei: kerrankin torni, johon oli helppo tulla. Hissistä ei näkynyt mitään ja ylhäällä voi katsoa koko ajan seinään päin. Rakennukseen on laitettu niin paljon betonia, että se riittäisi maapallon ympäri päiväntasaajan kohdalla en muista kuinka leveänä nauhana. MIeluummin voisi ajatella, että maailman kaikki muovinokkahuilun soittajat olisivat päiväntasaajalla metrin päässä toisistaan soittamassa Ostakaa makkaraa mikrointervallisovituksella. Tai jossain muualla tarpeeksi kaukana. 

 Eiffel-torniin en edelleenkään mene, Empire State Building huojui ylhäällä pelottavan paljon, mutta jostain syystä täällä oli helppo olla. Innostuin jopa leikkimään matkamuistokuvilla niin kuin kaikki muutkin turistit.

  • 05%20peilikuva-normal.jpg04%20aila-normal.jpg04%20juha-normal.jpg

Jokaisesta otettiin kuva ennen torniin menoa. Sen olisi saanut itselleen vain 60 euron maksusta. Jäi kuva telineelle odottamaan. Halvempi oli ottaa kuva omatoimimatkailijasta ja ilotulituksesta. Vuoden 2014 vaihtuessa täällä järjestettiin ennätyksellinen maailman suurin ilotulitus, josta oli Suomen telkkariuutisissakin kuvaa.

04%20aila%20ja%20ilotulitus-normal.jpg

Tornin jälkeen olikin jo sopivasti nälkä. Olemme nyt tämän paikan kanta-asiakkaita. Enää yhdeksän ruokailua täällä, niin saamme kymmenennen muhennoksen ilmaiseksi. Kannattaisiko anoa lisää lomaa? Lammaskeitto/muhennos oli ihan maukas. Halpa, söimme tuosta kattilasta alle 8 euron lounaan, eikä edes jaksettu kaikkea.

04%20morecafe-normal.jpg

Lounaan jälkeen ei jaksettu heti shoppailla. Käytiin katselemassa ympäristöä.

04%20lampi%20ja%20pilvenpiirt%C3%A4j%C3%

Korkea torni

Tornia kierrettiin hartaasti eri kuvakulmien takia. Ailan ranteeseen lukittu kävelypantakin iloitsi yllättäen tulleesta parista kilometristä kesken tavaratalokeikan. Pisteitä lisää.

04%20juha%20ja%20torni-normal.jpg      JUHA JA TORNI04%20aila%20ja%20torni-normal.jpg        AILA JA TORNI

Täällä on tämmöinen PUTOUS keskellä ostoskeskusta.

04%20putous-normal.jpg

Tätä varten täällä odotettiin iltapimeää. Viiden minuutin show puolen tunnin välein.

04%20suihkul%C3%A4hdde-normal.jpg04%20suihkul%C3%A4hde2-normal.jpg04%20suihkul%C3%A4hde%203-normal.jpg

Dubai Mall Fountain on Dubain hienoimpia nähtävyyksiä. Se on iltapimeällä esitettävä vesi-, valo- ja äänishow. Reppu on esitykseen kuuluvan bassokaiuttimen päällä. Esityksen aikana farkkujen lahkeet lepattivat, ei kuitenkaan liian lujaa, sillä samanlaisia systeemejä, joissa oli alhaalla bassot, ylhäällä keski- ja ylä-äänet sekä valo, oli yli sata ympäri tekolampea. Kyllä lähti!

04%20bassokaiutin-normal.jpg

04%20bassokaiuttimia-normal.jpg

Metrolla Dubai Marinaan

Tänään ihastuttiin metroon. Täällä on kaksi hyvää keinoa päästä paikasta toiseen. Toinen on taksi ja toinen on metro. Taksilla pääsee kätevästi ja halvalla mihin vain. Metrolla pääsee kätevästi ja halvalla sinne, mihin se menee, eikä se mene läheskään kaikkialle. Täällä on vain kaksi metrolinjaa. Toinen kiertää Creekistä Deiran kautta lentokentän suuntaan ja toinen menee idästä länteen. Päivän metrolippu ei maksa paljoa enempää kuin Helsingin kertalippu, noin seitsemällä eurolla lunastettiin kahdelle päiväpassi.

03%20metrolippu-normal.jpg

Metroasemilla on näyttäviä valaisimia.

03%20aila%20menee%20metroon-normal.jpg

Junaa odotetaan tällaisen seinän takana ja vasta kun juna on paikalla, ovet avautuvat.

03%20ail%20metroon-normal.jpg

Aulat, portaat ja lippuhallit ovat tilavia ja ehdottoman kiiltäviä ja siistejä.

Portit toimivat, eivätkä kolise. Ihmisetkin ovat hiljaisia ja siistejä. Matkustajista valtava enemmistö on miehiä. Heillä on tummat prässihousut, siistit kengät, kravatti ja paita. Lenkkareita ei näkynyt kellään. Jotkut farkut sentään. Toisten kännykkä soittaa Nokian melodiaa, toisten Applen. Menomatkalla kunnioitukseni arabimiehiä kohtaan kasvoi, kun minulle tarjottiin istumapaikkaa, mutta paluumatkalla niin moni nuorikin mies istui, että enpä tiedä sittenkään.

03%20metro%202-normal.jpg

Metrolta voi olla pitkä matka sinne, minne on menossa, mutta matkalla on näitä lentoasemilta tuttuja liukumattoja. Eivät sentään lennä.

03%20metro%203-normal.jpg

Ja aika kivaa on sekin, että metro kulkee suurimman osan matkasta maan pinnalla tai oikeastaan vielä senkin yläpuolella.

03%20metro%204-normal.jpg

Joissain matkaoppaissa on sanottu, että Dubai Marina on kaunis paikka. Tiedä häntä. Minulle tulee mieleen kovasti muita adjektiiveja. Se on ihan täynnä tällaisia sieluttomia torneja. Ja jos sieluton on huono sana, niin sitten joku voi olla kummallinen, kuten esim tämä. On varmaan olleet rakentajat sukua niille lahtelaisille juopoille, jotka rakensivat meille kerrostaloa Länsi-Pasilaan 1984. Ne laittoivat elementit väärin päin niin, että seinät ja ikkunat eivät täsmänneet, seinä saattoi ihan hyvin olla keskellä ikkunaa. Nämä ovat laittaneet elementit alusta lähtien vinoon.

 

03%20kiero%20torni-normal.jpg03%20kaunis%20paikka-normal.jpg03%20torneja-normal.jpg03%20veneit%C3%A4%20ja%20taloja-normal.j03%20lis%C3%A4%C3%A4%20taloja-normal.jpg

Moni muukin kiersi sataman ympäri menevää kävelytietä. Oli pyöräilijöitä ja hölkkääjiäkin.

03%20polkupylr%C3%A4t-normal.jpg

Pitkään luultiin, että paikassa ei ole penkin penkkiä missään. Lopulta löydettiin kuitenkin kolme tällaista paria. Lakattua kiiltävää puuta. Ei tulisi kotimaassa mieleenkään, eivätkä takuulla pysyisi näin siisteinä.

03%20penkit-normal.jpg

Näitä pukujakin oli lenkkeilijöillä. Taisi olla koko perhe kävelyllä tai ainakin lähes. Emiraattimiehille sallitaan neljä vaimoa. Tässä meni kaksi miestä ja kaksi paria vaimoja seurasi muutaman metrin päässä niin kuin asiaan kuului.

03%20arabiperhe-normal.jpg

Itse asiassa se kaunein paikka Dubai Marinassa olisi ilmeisesti lähempänä meren rantaa oleva kävelykatu, ei tämä satamaa kiertävä reitti, mutta ei kävelty sinne asti. Se olisi ollut vähän vielä kauempana metrosta.

Rannalla on myös Marina Dubai Mall. Se oli jotenkin käsitettävämmän kokoinen kuin esimerkiksi Dubai Mall, jolla on pari iltaa vietetty. Täältä alkoi löytyä jo tuliaisiakin. Ja löytyi uusi piirre Taatasta. Edellisen lastenlapsiPOJAN syntymästä on kahdeksan vuotta ja nyt tämän uusi tulokas sai Taatan ihan itse astumaan vauvanvaatekauppaan ja ostamaan KAKSI potkupukua ja uimahaalarit. Minä sain ihan samanlaiset asiaan kuuluvat motkotukset kun tohdin tuhlata pikkutyttöjen villatakkeihin ja röyhelöuikkariin rahaa. 

Juha on pitkin päivää kysellyt, kuinka monta pistettä aktiivisuusrannekkeessani näkyy. Ei tämä mikään ylettömän aktiivinen päivä ollut, 11km, reilut 16 000 askelta. Vois olla enemmänkin, kun sentään on koko päivä aikaa. :(

Bond -elokuvaa taas mukaillen "Kun mikään ei riitä".

 

Kulttuuria

Tähän päivään sisältyi vähemmän ostareita ja enemmän kulttuuria. Jo sitä tuli odotettuakin.

Aamulla tuli melkein kiire, kun Jumeirah Moskeijan opastettu käynti alkoi jo kymmeneltä. Jäi uima-allas ja auringonotto väliin, mutta taksi ei pettänyt, ajoi jälleen kuin hurjapää. Nähtiin sekin, mitä tapahtuu, kun tekee virheen. Toinen jää eteen tuijottamaan ja tukkii risteyksen. Siitähän et lähde, ennen kuin olet näyttänyt olevasi nöyrä. En tiedä, miten ne sen tekee, mutta ehkä meidän kuski vain katsoi alaspäin ja otti nöyrän ilmeen. Ei ainakaan kiroillut eikä näyttänyt sormillaan mitään.

Jumeirahin moskeija on ainoa, johon ei-muslimit täällä pääsevät vierailemaan. On myös hyvin kaunis ja komea.

02%20moskeija-normal.jpg

Portilla ostettiin pääsyliput ja niille naisille, joilla ei ollut huiveja, annettiin sellaiset. Minullapa oli, totta kai. Ja sitten annettiin ihan erikseen nimikoitua vettä desilitra. Juotiin pois, kun nähtiin muidenkin tekevän niin.

02%20moskeijan%20p%C3%A4%C3%A4syliput-no

Moskeijakäynti oli rikkaasti järjestetty opastus hyvän oppaan johdolla. Heti alkuun hän sanoi myös, että kuvia saa ottaa ihan kaikesta,  hänestäkin. Ja niitähän otetttiin. Ja taas toimi äänentoisto, langaton sellainen, sisällä ja ulkona oikein hyvin!

02%20opas-normal.jpg

Ennen moskeijaan menoa suoritettiin peseytyminen. Oppaan lisäksi kahdeksan muuta vapaaehtoista osallistui siihen, muiden ei tarvinnut, kun ei oikeasti menty rukoilemaan.

Ensin pestiin kädet kolmeen kertaan. Sitten käsivarret samoin. Sitten jalat kolmeen kertaan niin, että vesi varmasti valui varpaiden väleistä. Sitten otettiin vettä suuhun ja syljettiin pois, ettei suussa olisi ruoan jäänteitä. Sitten sama nenän kanssa. Lopuksi vielä kasvot ja hiuksetkin, vaikka siinä kohtaa opas sanoi, että naisten ei tarvitse, jos on meikkejä tai ei nyt halua kastella hiuksiaan, mutta miehiä hän kehoitti kyllä peseytymään ohjeiden mukaan. 

02%20jalkojen%20pesu-normal.jpg

Mitä eroa on kristityn ja musliminaisen kengillä? Kummat on kummat?

02%20keng%C3%A4t-normal.jpg

Kengät jätettiin moskeijan ulkopuolelle hyllylle ja ovella oli tarjolla perinteisiä pukuja, jos halusi kokeilla, miltä sellaiseen pukeutuminen tuntuisi. Minulle riitti huivi, mutta Juha veti valkoisen kaavun päälleen. Maassa maan tavalla?

02%20juha%20arabipuvussa-normal.jpg

 

02%20aila%20moskeijassa-normal.jpg

Ryhmämme istahti lattialle kuuntelemaan.

02%20lattialla-normal.jpg

Lattialla on yleensä matto, jonka raitojen mukaan rukoilijat osaavat asettua suoriin riveihin. Rivit täytetään tulojärjestyksessä. Koristeet ovat ornamentteja ja kalligrafiaa, koska islamissa ei kuvata ihmisiä.  Kuori tai kupoli ei varsinaisesti sisällä mitään symboliikkaa, se on vain sopiva muoto vahvistamaan puhujan ääntä. Nykyisin kyllä äänet vahvistetaan ihan muulla tavalla ja rukouskutsukin kuuluu kaiuttimista, kukaan ei enää kiipeile minareetteihin laulamaan. Miehet rukoilevat isossa salissa ja naiset pienemmissä tai jossain sivuhuoneessa, koska miesten kuuluu tulla moskeijaan, naisilla on niin paljon muuta tekemistä, että he voivat rukoilla missä vain, esimerkiksi kotona.

Miesopas näytti meille rukouksen kulun kumarruksineen. Hän aloitti tunnustamalla uskonsa (ihan kuin mekin Isä meidän...), sitten luki otteen Koraanista, sopivat rukoukset ja kumartui maahan painamalla oman korkeimman kohtansa nöyrästi maahan. 

02%20rukous-normal.jpg

02%20moskeija%20sis%C3%A4lt%C3%A4-normal02%20moskeijasta%20sis%C3%A4lt%C3%A4%20k

Islamiin kuuluu viisi peruspilaria. Uskontunnustuksen ja rukouksen lisäksi pitää antaa almuja, paastota ja tehdä pyhiinvaellus Mekkaan, mikäli mahdollista. Ihan hauskojakin opas kertoili. Jos ei ole rahaa, voi almuja antaa vaikka hymyilemällä vieraille ja tuottamalla hyvää mieltä. Ilmankos meillekin on juteltu siellä sun täällä ja availtu ovia. Oppaalla oli tauluja, joista hän näytti asioita, esimerkiksi tämä taulu Mekasta.

02%20mekka-normal.jpg

Moskeijakäynnin jälkeen suunnattiin Dubain museoon. Oli oikein hyvä museo ja informatiivinen museokäynti. Dubain historia on jotenkin hyvin lyhyt. Tämä on kauan ollut satama ja helmenkalastajien ja kalastajien asuttama ja aavikosta tämä on alkanut kasvaa vasta noin 60-luvulla joksikin muuksi. 

02%20dubain%20museo-normal.jpg02%20maustekauppa-normal.jpg02%20helmenkalastaja-normal.jpg02%20kalastaja-normal.jpg

Matkamuistomyymälästä voi ostaa vaikka vesipiipun. Tai kamelin. Juha osti tässä vaiheessa matkaa kartan.

02%20vesipiiput-normal.jpg

Mikäpä olisi sopinut museon jälkeen paremmin kuin lounas Bastiaki-korttelin Bastiaki Nights -ravintolassa. Riisiä, tosi herkullista leipää, kanaa sieni-kermakastikkeessa ja kahvi. 

02%20juhan%20ruoka-normal.jpg02%20ravintola-normal.jpg

Ja taas lisää kulttuuria. Wafi-ostoskeskukseen odottelemaan Sharjahin opastettua kierrosta, joka kuului matkan aluksi ostamiimme turistiajeluihin ikään kuin bonuksena.

Wafissa Juha bongasi Thomannin filiaalin ja minä otin lisää kuvia egyptiläisestä koristelusta.

02%20paikallinen%20Thomann-normal.jpg02%20Wafin%20katto-normal.jpg02%20Wafin%20katto%202-normal.jpg

Sharjah on Dubaista seuraava emiraattikunta pohjoiseen. Näiden kahden välillä on 12-kaistainen moottoritie, joka oli hyvin täysi koko matkan. Opas kertoi, että aamuruuhka on aamukuudesta puoleenpäivään ja iltaruuhka kahdesta puoli yhdeksään.

02%2012-kaistainen%20motari-normal.jpg

Ruuhkabussissa istumisen voi täällä onneksi hyödyntää auringonottoon.

02%20juha%20ottaa%20aurinkoa-normal.jpg

Opas varoitti, että Sharjah on hyvin konservatiivinen ja ankara. Kuvia ei saa ottaa ihmisistä eikä poliiseista eikä hallintorakennuksista, siitä voi joutua jopa vankilaan, jos tuolla tavalla häiritsee. Vahingossa näitä komeita hallintorakennuksia kuitenkin eksyi bussin katolta otettuihin kuviin, eikä kai kukaan huomannut, kun vielä vapaalla kuljetaan. En kyllä yhtään muista, mikä on mikä.

02%20joku%20hallintorakennus-normal.jpg02%20joku%20toinen%20hallintorakennus-no02%20joku%20kolmas%20hallintorakennus-no

Toinen kuvauskohde olivat moskeijat, joita riittää, koska kellään ei saa olla kilometriä pitempi matka rukoilemaan.

02%20sinisen%20moskeijan%20kopio-normal.02%20vanha%20ja%20uusi%20kohtaavat-norma02%20aurinko%20alkoi%20laskea2-normal.jp02%20moskeijaS1-normal.jpg

Tässä kuvassa ei taida olla moskeijaa, vaan paljon harvinaisempi rakennus. Oikealla suunnilleen kultaisen leikkauksen kohdalla on pieni sininen torni, joka kuuluu Venäjän ortodoksiselle kirkolle ja on kuulemma suurin Venäjän ulkopuolella oleva ortodoksinen kirkko. (Siis ei tuo isompi sininen, jonka päällä on pallo, vaan siitä oikealle)

02%20russian%20chur%20h-normal.jpg

Oikeastaan oli yllätys, että myös Sharjah on näin täynnä kiiltäviä pilvenpiirtäjiä. Opas kyllä sanoi, että Sharjah on huomattavasti matalampaa kuin Dubai ja on siitä hyvästä saanut Unescon kulttuuripääkaupungin arvon. Opas itse asui Sharjahissa ja sanoi kotikaupunkinsa olevan 10 vuotta jäljessä Dubaista. Siis pilvenpiirtäjien rakentamisessa.

02%20turkooseja%20torneja-normal.jpg

Ajelumme pysähtyi kolmeksi vartiksi sinisen basaarin viereen. Vähän niin kuin paikallinen Hakaniemen halli.

02%20paikallinen%20hakaniemen%20halli-no02%20hakaniemen%20halli%20sis%C3%A4lt%C3

Juha jäi yhteen kahvilaan istumaan ja minä kiersin yläkerrassa kierroksen. Aika moneen mattokauppaan sain kutsun, mutta ei nämä koristelut oikein tämmöiseen skandinaaviseen Skannon ja Ikean turmelemaan mieleen iske. Olisi kuulemma ollut special price for me only and only today. 

02%20matto-normal.jpg

Ei tarvittu kolmea varttia tämän hallin kiertämiseen. Ulkona oli hienompaa nähtävää. Rantakatua riitti ja maisemaa. Maisemassa perheet olivat piknikillä

02%20lahti-normal.jpg02%20rantakatu-normal.jpg

Arabiemiraattien liput liehuivat. En taida muistaa värien symboliikkaa, joku oli turvallisuus, toinen vauraus...

02%20arabiemiraattien%20lippuja-normal.j

Dubaita kohti tullessa aurinko alkoi laskea.

02%20aurinko%20alkoi%20laskea-normal.jpg02%20aurinko%20alkoi%20laskea3-normal.jpg

Näin jälkeen päin ajatellen Sharjahin ajelu oli aika turha. Moottoritie, samanlaisia rakennuksia kuin Dubaissa, vartti aikaa Heritage-alueelle, jolla olisi ollut monta mielenkiintoista museota, esimerkiksi Kalligrafia-museo, jonka ovelta ehdittiin kurkistaa. Neljänkymmenen minuutin pysähdys basaarissa, jossa oli saatavilla lähinnä mattoja ja kultakoruja.

Eilen tutustuttiin metrolippuihin. Tänään jatkettiin näillä. Tehtiin tänään neljä taksimatkaa, kukin niistä maksoi suunnilleen tämän verran, eli vähän päälle kaksi euroa/nenä. Neljä taksimatkaa = 16 - 18 euroa päivän saldo.Tässä on jo tipit mukana, eli joka kerta pyöristys seuraavaan vitoseen. Ei paha ollenkaan, erittäin sujuvaa liikkumista. 

02%20matkaliput-normal.jpg

Onneksi tuli tämmöinen kulttuuripläjäys tähän matkaan. Hotellihuoneen katossa on kahdessa kohtaa punainen nuoli. Tajusin tänään, miksi. Juha sanoi, että hän on kyllä tiennyt niiden merkityksen koko ajan. Kysyin Juhalta, miksi se ei ole niitä aikaisemmin kommentoinut. Juha oli ihan ihmeissään: "Eihän me ole tarvittu sammutuspeittoa!"  

Niinpä niin. Sammutuspeitosta on maininta sen komeron seinässä, jossa se on. Hotellihenkilökunnallekin on tärkeämpää osoittaa vieraille Mekan suunta kuin sammutuspeiton sijainti. Kumpaa tarvitaan viisi kertaa päivässä?

Kotiin

Eipä tullut eilisestä päivästä kerrottua mitään. Mitäpä siinä kertomista. Vietettiin vähän pitempi aika ensin uima-altaalla (ainakin puolitoista tuntia), kun ei enää ollut niin huolta palamisesta. Sitten otettiin taksi Dubai Mallille ja tehtiin vähän tuliaisostoksia lastenvaatekerroksesta ja ruokakaupasta. Juha osti matkalaukun ja minä kameralaukun. Jos olisi himoshoppailija, niin Dubai olisi lempparikohde ihan varmaan. Lastenvaatteitakin oli lähes kokonainen kerros. 

Mikä kumma meidät sai varaamaan aamuyön lennon kotiin? Hinta tietysti ja varmaan ajatus siitä, että jos on perjantaina aamupäivällä kotona, ehtii hyvin nukkua tarpeeksi vielä viikonloppuna. 

Herättiin siis aamukahdelta. Kotosuomessa oli vasta puoliyö, mutta olimme kuitenkin ehtineet nukkua nelisen tuntia. Aamukahvi, suihku, laukut kiinni ja alas respaan. Ystävällinen mies tuli kadulle viittilöimään taksia meille. Ei Dubaissa soiteta taksia aamukolmeltakaan, mennään vain kadulle viittilöimään ja odotetaan, kun taksi sattuu paikalle. Noin kymmenen minuutin odotus tällä kertaa. Muitakin autoja oli liikkeellä melko paljon. 

Ei olla lentokoneessa nukkujia kumpikaan, Juha vielä vähemmän kuin minä. Otin kahdet noin tunnin torkut korvatulppien, silmälappujen ja kaulustyynyn avulla, mutta muu aika meni enimmäkseen syödessä ja valokuvia poistaessa. Onnistuin vielä poistamaan noin puolet kuvista, vaikka olin jo kertaalleen käynyt ne läpi. 

Vastaanotto oli ihana. Ella juoksi halaamaan kentällä, Tuukka oli käynyt meillä kotona nostelemassa postit ja keittänyt kahvin valmiiksi. Upeaa! iltaan mennessä oltiin tavattu liuta muitakin lastenlapsia, se uusinkin ihan pikkuinen, ja jaettu pois osa tuliaistaateleista.

Mitkä jäivät päällimmäisiksi vaikutelmiksi? Menisimmekö uudestaan? 

Miksipä ei mentäisi, jos on pakko päästä Suomen talvea pakoon. Tammi - helmikuussa 25 astetta aurinkoa voisi houkuttaa toistekin. Dubai on erittäin siisti ja ystävällinen, siellä oli helppo olla. Taksi oli halpa ja sillä pääsi mihin vain. Aloitimme joka päivä tunnin auringonotolla ja aamu-uinnilla hotellin katolla.

Mitään sellaista nähtävää ei tällä hetkellä tule mieleen, että sinne pitäisi lähteä uudelleen. Kiiltäviä pilvenpiirtäjiä, leveitä liikenneväyliä, valtavia ostoskeskuksia, hiekkaista merenrantaa - ei mikään oikein meidän juttu. Jos haluaisi shoppailla, siihen voisi olla hyvä tilaisuus tammikuussa. Kesällä sinne ei voi mennä ollenkaan, kun lämpötilat kohoavat 40 - 50 asteeseen. Jos olisi talvella edes jotain kulttuuria, oopperataloja, konserttisaleja, teattereita, mutta  tuolla rahan keskellä ei ilmeisesti kovin keskeisesti satsata tällaiseen, vaikka muuten houkutellaankin turismia paikalle.  Suurimmat satsaukset näyttävät kohdistuvan huvipuistoihin ja ostoskeskuksiin.

Aavikkosafarilla ei käyty. Olisikohan pitänyt? Tai jos ensi kerralla?

Kaiken kaikkineen kuitenkin oli ihan kiva nähdä tämäkin ja johtuneeko sitten auringosta niin mieli on aika virkeä.